Sladká voda vs slaná voda (Akoya)
Když už mluvíme o sladkovodních perlach, může vás napadnout kategorie podřadných perel malých rozměrů a nepravidelného tvaru.
Možná to tak bylo před deseti lety.
Pro mnohé let produkovaly čínské farmy sladkovodních perel pouze nízkou kvalitu "rýže" perly, zatímco perly z mořské vody byly kulovitější a kvalitnější. V posledních letech došlo k neustálému zlepšování v kultivaci a technikách zpracování čínských sladkovodních perel. Od 90. let 20. století Čína překvapila trh produkty, které znamenaly revoluci v perlení. Sladkovodní perly se postupně stávají silnou konkurencí svých mořských protějšků. Velká hodnota sladkovodních perel oproti perlám mořským spočívá v následujících 7 aspektech:
Tloušťka perleťového povlaku
Pěstované mořské perly začínají kulatým pláštěm jádro, které do ústřice zavádí člověk. Ústřice postupem času vylučuje vápník (perleť), který pokrývá jádro. Obecně platí, že u všech druhů perel z mořské vody je perleťový povlak japonských perel Akoya nejtenčí - asi půl milimetru tlustý, druhý nejtenčí povlak z perleti tahitských - asi 2 až 3 milimetry tlustý. Jihomořské perly mají největší tloušťku – od 2 do 6 milimetrů. Na rozdíl od perel pěstovaných v mořské vodě jsou sladkovodní perly perly – to je největší prodejní argument sladkovodních perel. Vzhledem k tomu, že do sladkovodních perel není vloženo žádné jádro, jsou naše perly všechny perleťové, na rozdíl od jejich protějšků z mořské vody. V souladu s tím riziko, že se tenká perleť časem opotřebuje, není u sladkovodních perel problémem.
U všech druhů mořských perel mohou mít pouze perly z jižního moře tak silný povlak jako perly sladkovodní. Ale aby měl perleťový povlak stejně silný jako sladkovodní perla o tloušťce 10 mm (jejíž povlak je tedy tlustý 5 mm), perla z jižního moře by měla mít velikost 18 mm. Budete muset utratit malé jmění, abyste ji měli. Na druhou stranu, nákup 10mm sladkovodní perly nejvyšší kvality stojí jen malý zlomek těchto peněz.
Barvy a tvary
Sladkovodní perly mají zvláštní kouzlo, protože jsou nabízeny v široké škále barev - mnohem rozmanitější než perly z mořské vody. Díky obsahu velmi malého množství kovových prvků, jako je měď, stříbro, sodík a zinek, jsou barvy sladkovodních perel velmi rozmanité, mnohé z nich u mořských perel nevídané. Některé jsou tak vzácné a neobvyklé, že se vymykají představivosti a vyjádření. Tyto perly jsou bezpochyby velmi atraktivní pro návrháře šperků.
Sladkovodní perly lze nalézt ve všech možných tvarech: všechny krásné samy o sobě – kulaté, kapkové, rýžové, knoflíkové, oválné, polokulaté , kruhový nebo prstencový, barokní a polobarokní. Některé tvary jsou dokonce velmi zvláštní. Kulatý tvar je díky své popularitě obvykle nejdražší, ale jako vždy osobní preference diktují tvar, který bude každému zákazníkovi připadat nejkrásnější. Ve skutečnosti barokní tvar, stejně jako rozmanitost barev, nabízí klenotníkům největší možnosti, i když farmáři usilují o hladké kulaté kultivované perly.
Delší období pěstování
Obecně platí, že perly z jižního moře a tahitské perly se tvoří 2 až 3 roky. Japonské perly Akoya trvají kratší dobu, méně než 2 roky. Standardní doba pěstování čínských sladkovodních perel v 80. letech 20. století byla mezi 1,5 až 2 roky. Relativně krátká doba měla za následek malé rozměry a nízkou kvalitu. V posledních 10 letech však čínské perlofarmy změnily způsob kultivace perel a nechaly své implantované mušle zůstat ve vodě mnohem déle. V současné době čínským sladkovodním perlám trvá 3 roky až 5 až 6 let, než jsou připraveny ke sklizni. Tak dlouhá doba pěstování vede k sladkovodním perlám, které jsou mnohem větší velikosti a mnohem vyšší kvality; mezitím je to přísný test pro čínské pěstitele perel' trpělivost a finanční síla.
Porovnatelné velikosti
Vzhledem k vylepšením techniky hospodaření a delším obdobím pěstování se velikost čínských sladkovodních perel stále zvětšuje. Velikosti pod 6 mm, nyní považované za malé, na trhu ve skutečnosti vymírají. Velké sladkovodní perly v rozmezí 9 až 16 mm jsou velikostí srovnatelné s jihomořskými perlami, ale cenově jsou konkurenceschopnější. Věříme proto, že tato kategorie perel zůstane i nadále jednou z hnacích sil na trzích, jako tomu bylo doposud.
Srovnatelná kvalita
The tvary, povrch a lesk nové čínské výroby již předčily původní kvalitu Biwa. Důkazem úspěchu Číny je, že dobré sladkovodní perly jsou nyní dostatečně kulaté, čisté a lesklé na to, aby prošly jako japonská akoya a perly z jižního moře.
Vzácnost sladkovodních perel
Každý rok jsou implantovány miliony mušlí. Ale jen velmi malá část žije tak, aby rodila kvalitní uměle pěstované perly. V průměru asi padesát procent úrody nejsou prodejné perly. Jsou příliš nedokonalé nebo příliš vadné na to, aby se daly použít jako šperky. Méně než jedno procento z těchto prodejných perel má dokonalý tvar, lesk a hladkost.
Pokud jde o vysoce kvalitní a velké sladkovodní perly, jsou bezpochyby vzácnější. Jsou extrémně vzácné v zásadě ze tří důležitých důvodů: jedním je to, že sladkovodní perly začínají malým kouskem tkáně pláště, nikoli mnohem větším jádrem lastury jako mořské perly, a proto kultivace velkých sladkovodních perel trvá výjimečně déle. Například na výrobu 10mm sladkovodní perly je potřeba minimálně 5 let. Mnoho farmářů, kteří nejsou dostatečně finančně silní, prostě nemůže čekat tak dlouho. Druhým důvodem je, že i když umístíte implantovanou slávku do vody na dostatečně dlouhou dobu, nemusíte předvídat, zda její produkce bude velkých rozměrů. Z nějakých podivných a neznámých důvodů některé perly po několika letech odmítají pokračovat v růstu' zůstat v mušli. Proto velké velikosti vždy tvoří malou část sklizně bez ohledu na to, jak dlouhá je doba pěstování. Třetí důvod stále spočívá v dlouhém kultivačním období perly – každá perla se tím pravděpodobněji pokazí, čím déle v slávce zůstane, a tak dokonalá sladkovodní perla velké velikosti je skutečně vzácnou událostí, požehnaná. od matky přírody.
Podle aktuální situace na trhu můžeme s jistotou říci, že dokonalé sladkovodní perly velkých velikostí, jako jsou 10mm sladkovodní perly, jsou mnohem vzácnější než jakékoli stejně velké mořské perly stejné kvality.
Nejkonkurenceschopnější cena
Čína zlepšila své metody pěstování a techniky zpracování. Tyto dva faktory spolu s nízkými mzdovými náklady a velkým počtem neznečištěných jezer v Číně vytvořily perlu, která je mnohem levnější, ale její kvalita se vyrovná dražším perlám z mořské vody. Tyto vysoce dostupné sladkovodní perly poskytují vynikající hodnotu, rozmanitost a dlouhotrvající krásu. Perly ze sladkovodních mušlí jsou dnes středobodem nejživějších aktivit v lovu perel.
Není naší přirozeností zahrabávat hlavu jako pštrosi. Jasně vidíme skutečnost, že image sladkovodních perel je stále poněkud nižší než u jiných kategorií perel. Nízká kvalita se vyskytuje u perel z mořské vody. Ale příliv těchto méně kvalitních perel na trh je přísně a úspěšně kontrolován průmyslem mořských perel, což jim brání zničit dokonalý obraz mořské perly. Naproti tomu sladkovodní perly zatím žádnou takovou kontrolu nemají. Produkty střední a nízké kvality zaplavují trh a zhoršují image sladkovodních perel. Ale dospět k závěru, že mořské perly jsou lepší než perly sladkovodní, jednoduše srovnáváním nejkvalitnějších perel z mořské vody na trhu se záplavou nekvalitních sladkovodních perel není fair play. Koneckonců, jsou to přednosti každé jednotlivé perly, které určují hodnotu více než zdroj perly. Jak jsme již mnohokrát zdůraznili, sladkovodní perly nejsou jen "Rice Krispies”, existují také perly nejvyšší kvality s vysokým leskem a dokonale kulatým tvarem. Mezi členy čínského průmyslu sladkovodních perel je společným přáním, aby se image sladkovodních perel zlepšila vzděláváním zákazníků a propagací perel nejvyšší kvality.