Kultivované perly vs přírodní perly
Počet přírodních perel je relativně malý. Bez kultivovaných perel by jen extrémně bohatí měli šanci vlastnit cenné drahokamy. Umělé perly jsou vyráběny v továrnách bez pomoci ústřic, ale organických a anorganických sloučenin a chemikálií. Oblíbená technika zahrnuje odebrání skleněné kuličky a její ponoření do rybí šupiny a lakové hmoty. Podle lesku perel na povrchu poznáte, zda je to člověk poblázněný nebo kultivovaný, protože umělé perly se na povrchu lesknou jako lak na nehty. Kultivované perly mají autentický vzhled, který vychází zevnitř
Pěstované perly se tvoří v ústřicích téměř stejným způsobem jako jejich přirozené protějšky, jen s tím rozdílem, že člověk implantuje dráždidlo – malý kousek leštěné skořápky a pak necháme přírodu a ústřice, aby vytvořily dílo krásy.
Vypěstování umělých perel považovaných za "vysoce kvalitní" trvá více než 800 000 hodin ústřic.
Perla farmář musí protřídit 10 000 perel, aby nashromáždil 47 spárovaných perel, ze kterých vznikne vysoce kvalitní náhrdelník. V sestaveném pramínku se všechny perly musí shodovat v lesku, tvaru, barvě a velikosti.
Dnes drtivá většina kupovaných perel jsou perly kultivované. Je to proto, že přirozeně se vyskytující perly jsou tak vzácné, že jsou dnes k vidění převážně ve sbírkách pozůstalostních šperků.
Všechny japonské kultivované perly mají korálky s jádrem pocházející ze sladkovodních mušlí, které pocházejí ze Spojených států.
Perly nemají celkový systém hodnocení, protože každá perla je jiná, některé jsou tak jedinečné, že by se nedaly srovnávat, takže mít systém hodnocení by znamenalo, že by musely existovat stovky kvalitativních parametrů. Pro perly tedy neexistuje žádný systém hodnocení.
V současné době se perly vrací do módy a nosí se ke každému typu oblečení nebo stylu
