Výběr sladkovodních perel
Sladkovodní pěstované perly jsou na trhu s jemnými šperky relativně nové, přestože byly poprvé úspěšně kultivovány před více než 700 lety. Jejich nízká cena a stále vyšší kvalita z nich činí přirozenou volbu pro mnoho zákazníků™ první nebo dvacátá první sada perel. Sladkovodní kultivované perly jsou také oblíbené, protože jsou svým růstem nejblíže přírodním perlám.
Historické pozadí
Staré čínské záznamy ukazují, že sladkovodní perly byly poprvé kultivovány kolem roku 1300 našeho letopočtu. Předtím se přírodní perly tvořily ve sladkovodních mušlích a byly nalezeny během sklizně. V těchto raných dobách se mušle sklízely hlavně pro výživu a také pro jejich barevné skořápky. Nalezení lesklé perly, která zrála uvnitř mušle, možná léta, bylo vzácností.
Asi před 70 lety se Japoncům poprvé podařilo vypěstovat malé, lesklé sladkovodní perly různých tvarů. Ty byly vyrobeny v japonském jezeře Biwa. V důsledku toho jsou nepravidelně tvarované, lesklé sladkovodní perly často náhodně označovány jako "Biwas". Oficiálně se však tento název vztahuje pouze na ty, které byly vyrobeny v jezeře Biwa.
Asi před 30 lety vyráběli Číňané bílé sladkovodní perly ve tvaru rýže v bezprecedentním množství. Čínský průmysl perel od té doby dospěl. Nyní kladou důraz spíše na kvalitu než na kvantitu a vyrábějí kulatější, větší a lesklejší perly.
Dnes jsou krásné sladkovodní perly dostupné v mnoha tvarech, barvách a velikostech. Samotné perly se staly oporou na trhu s jemnými šperky. Jednou z největších přírodních perel, které dnes existují, je Hope Pearl (první kultivovaný Henrym Phillipem Hopem).
Vlastnosti sladkovodní perly
Barva
Barva perla je určována faktory prostředí a také zvláštními vlastnostmi mušle, které ji tvoří. Dříve nebyly plně rozpoznány nesčetné možnosti barev pro kultivované sladkovodní perly. Výběr barev, které jsou dnes k dispozici, je však skutečně ohromující.
Nejrozšířenější přírodní barvou je bílá, stejně jako pastelové barvy v růžové a levandulové. Tradiční bílé perly jsou zdaleka nejoblíbenější. Jejich barva se může mírně lišit v závislosti na okolních zdrojích osvětlení a okolních barvách. Například zářivky, zatažená obloha a stín mají tendenci zesilovat blues. Žárovkové světlo z běžných žárovek a sluneční světlo při východu nebo západu slunce zesílí červené a žluté. V případě perly & acirc;€™s “skutečné barvy†ji pozorujte pod přirozeným slunečním světlem kolem poledne.
Někdy je obtížné kvalifikovat výraz ˆ€&oelig ;skutečné barvyâ€. Barvy mnoha perel byly po sklizni změněny nebo zvýrazněny, aby vytvořily cokoli od bílých tónovaných do růžové a zlaté až po nádherné černé tónované do paví zelené a hluboké safírové modři. Černého, kovového lesku sladkovodní perly je obecně dosaženo pomocí trvalého ozáření. Upravené černé perly jsou k dostání v klenotnictvích od 20. let 20. století za zlomek ceny černých Tahiťanů.
Tvar
Tvar perly je důležitým měřítkem její kvality . Kulatost je zvláště zdůrazněna při oceňování sladkovodních perel pro jejich vzácný výskyt. Vzhledem k tomu, že kultivované sladkovodní perly jsou tvořeny jádrem tkáně, pouze asi dvě procenta perel z dané sklizně jsou při zrání ve skutečnosti sférická.
Lesk a kvalita povrchu
Lesk a kvalita povrchu mají také velký vliv na hodnotě sladkovodní nebo jakékoli perly. Lesk perly je definován tím, jak dobře se světlo odráží od jejího povrchu. Čím více světla se odráží a čím jasnější je obraz v odrazu, tím lepší je lesk perly. Kvalita povrchu se vztahuje k četnosti výskytu skvrn; čím méně, tím lépe, ačkoli malý počet světlých vad je naprosto přijatelný, protože perla je přírodní drahokam.
Velikost
Velikost perly je dalším základním aspektem její hodnoty. Velká perla bude cennější než malá perla s konstantními jinými hodnotovými faktory. Perly mají také rozsah velikosti, při kterém hodnota exponenciálně roste. V průměru 6 mm až 7 mm, sladkovodní perly menší než 6 mm jsou snadno dostupné. Hodnota proto dramaticky roste s každým milimetrem nad 7 mm, který perla změří.
Hotové šperky
Každá perla ve šperku by měla být dobře sladěna barvou, velikostí a kvalitou. U sladkovodních perel s jejich přirozenými variacemi je barevné sladění nanejvýš důležité. Perly by měly být buď barevně sladěny, nebo alternativně v mírně odlišných, ale doplňkových tónech. Perly, které jsou rozděleny mezi několik kusů v sadě šperků, by měly být také sladěné z hlediska barvy a tonality. Z tohoto důvodu je pořízení sady šperků vždy tou nejlepší volbou, pokud hledáte kvalitu.
